Дипломат коментира Черноморския регион:          В политически план

...
Дипломат коментира Черноморския регион:          В политически план
Коментари Харесай

Любомир Кючуков: Около Черно море е като в Близкия изток

Дипломат разяснява Черноморския район:          

" В политически проект районът на Черно море стартира да придобива някои от характерностите на Близкия изток - война, дълготрайни спорове, окупирани непознати територии, непрекъсната неустойчивост, интервенция на трети страни, несполучливи опити за политически решения. Всичко това постанова изчерпателен и открит спор, тъй като България не може да остане безучастна....

Основният инструмент на българската външна политика за реализиране на подсилване на мира и сигурността в Черно море е дейното присъединяване в границите на Европейски Съюз и НАТО. Необходима е позиция, тактика и политики - национални и независими, не противостоящи на общите, както постоянно се схваща и даже спекулира, когато се чуят тези две думи. Става дума за наша добавена стойност към общите политики на Европейски Съюз и НАТО ".

Това съобщи пред дипломатът Любомир Кючуков, шеф на Института за стопанска система и интернационалните връзки.

" Ясно е, че до момента в който има война, всичко е война - и търговията, и вложенията, и туризмът, и спортът, и превозът, даже и връзките сред хората. Ние приказваме за конфликт на полезности, заложени в този спор, само че най-висшата полезност е човешкият живот и респективно мирът " сподели още той.

Любомир Кючуков уточни, че общото умозаключение на конференцията е било, че ключът към всички останали проблеми в Черно море е незабавното преустановяване на войната:

" Украйна има всички юридически и морални учредения да се стреми да си възвърне окупираните територии, като за задачата има два вероятни пътя - боен и политически. От позиция на резултата, нито един от тях не може да подсигурява 100% триумф, от позиция на цената - те са несравними. Именно това - както във връзка с страните, ангажирани в спора, по този начин и на целия район - е първата задача ".

Като опасности за Черноморския район дипломатът уточни:

" Ако Русия реши да продължи своята експанзия и по-нататък, с цел да откъсне Украйна и от Черноморското крайбрежие, което в този момент наподобява по-трудно постижимо. Ако Украйна успее да възвърне своите територии, в това число и Крим. И в двата случая това крие риск за сигурността на всички страни ".

Според него всичко, което се случва в политически и във боен проект, сочи, че постигането на мир се отсрочва във времето, незнайно за по кое време.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР